Danskerne er – om de vil være ved det eller ej –  stadig vilde med Facebook. De seneste statistikker viser at omkring 67 % af befolkningen har en Facebook-profil, hvilket giver virksomheder rig mulighed for at komme i kontakt med potentielle kunder via mediet.
De mange brugere er dog ikke den eneste årsag til, at Facebook er yderst effektivt som annonceværktøj. Det er nemlig platformens enorme mængder af data, der gør det til et ideelt sted at komme i kontakt med meget specifikke målgrupper, med budskaber skræddersyet netop til dem.

Vær skarp i din målsætning

Som med al anden form for kommunikation, er det en god idé at forme en strategi, før du kaster dig ud i noget nyt. Det er både for overblikkets skyld, men også for at du får mest muligt ud af din investering og undgår unødigt ressourcespild.
Hav et klart billede af, hvem din målgruppe er, hvilke budskaber du gerne vil ud med og hvordan respondenterne ideelt set skal reagere på dem. Hvis du har disse 3 ting på plads, er du allerede godt på vej, når det kommer til at få udbytte af de mange data, der er til rådighed.
Det er dog vigtigt at have in mente, at selvom du har gjort dit forarbejde godt, så er Facebook-annoncering en læringsproces, hvor du skal prøve nogle ting af, for at finde den rigtige formel.

 

Forskellige budskaber kræver forskellige virkemidler

Facebook giver deres annoncører en lang række muligheder for at nå ud med deres budskaber, hvilket er endnu en årsag til at platformen er så effektiv. Det er både muligt at annoncere direkte i brugernes nyhedsfeed, i vinduets højre side og på Instagram og du kan både arbejde med mere traditionelle annonceformater, eller med sponsorerede opslag. Derudover er det muligt at annoncere via Audience Network, som er annoncer udenfor Facebooks platforme.

Udover annonceplaceringerne er Facebook også leverandør af en række værktøjer som kan gøre dine kampagner endnu mere relevante. En af de meget aktuelle virkemidler, er brugen af video. Videoerne vises i brugernes nyhedsfeed og de starter oftest automatisk når man scroller forbi dem.


Hvad, hvornår og til hvem

Da du allerede i din planlægningsfase er blevet skarp på din målgruppe og har målrettet dine første kampagner herefter, har du samlet dig en god skare af følgere og kunder, som gerne skulle udbygges. Her stiller Facebook endnu en række segmenteringsværktøjer til rådighed, som hjælper dig til at differentiere og målrette dine kampagner yderligere.

En af segmenteringsmulighederne er retargeting, som gør det muligt for dig at målrette annoncer og opslag, mod brugere som allerede har vist en form for interesse i din virksomhed, eller dine produkter og som derfor bare mangler ’det sidste skub’.

Du kan også målrette dine kampagner mod et custom audience, som helt kort fortalt er dem som allerede har givet dig lov til at tage kontakt, f.eks. gennem tilmelding til dit nyhedsbrev. Det giver dig en række kontaktoplysninger, der kan fodres til Facebook. De sammenligner oplysningerne med brugere i deres system og viser den specifikke kampagne for dem. 

Samtidig giver al din indsamlede data dig mulighed for at gøre brug af Facebooks ’Look-a-Like audience’, som går ind og målretter dine kommende kampagner mod profiler der minder om dine eksisterende følgere, eller tidligere kunder og derved har annoncerne større chance for at ramme plet.

 

Boost med omhu

Facebooks boost-funktion har tidligere været meget populær, men blev desværre også brugt uden megen omtanke. Det resulterede i dyre kampagner, hvor du som annoncør ikke rigtig vidste hvilke målgrupper dit budskab nåede ud til – derfor er ’boost-funktionen’ blevet lidt af en ’fy-knap’.
Ønsker du alligevel at benytte boost-funktionen, kan du fastsætte målgrupper ud fra bl.a. interesser, sider de følger, demografi osv. Det kræver dog at du er skarp på, hvem et givent budskab skal nå ud til og ikke bare booster dine opslag til større, udefinerede grupper.